12.5.2015

Viranomainen haluaa lennokit kuriin


Kauko-ohjattavia pienoiskoptereita on Suomessa harrastajien käytössä jo tuhansittain, mutta niiden käyttöä ei ole valvottu tai säädelty.

Nyt liikenteen turvallisuusvirasto Trafi yrittää laatia pelisääntöjä. Virasto on lähettänyt miehittämättömien ilma-alusten käyttöä koskevan määräysluonnoksen lausuntokierrokselle.
Lakiuudistuksen tarve lähti uudesta harrastajaryhmästä eli multikoptereista, mutta määräyksestä kärsisivät muut. Se lopettaisi käytännössä kaikki lennokkikilpailut.
Multikopterit ovat ammattilaisille hyviä työkaluja erilaisissa ilmakuvauksissa. Harrastajilta lennättämisen etiketti on kuitenkin ollut hukassa.
Youtubessa näkee videoita, joissa multikopteri lentää pitkin Helsingin katuja kauniin musiikin säestämänä. Se on vastuutonta toimintaa, sillä tuollainen 7–8 kiloa painava laite hiilikuitupotkureineen on tappava, kun se rysähtää jonkun niskaan.
Lennokkikauppiaan tietoon on tullut jopa satoja tapauksia, joissa multikopterit ovat karanneet lennättäjän kontrollista ja pudonneet sen jälkeen maahan.
Käsitykseni mukaan vika on 99-prosenttisesti lennättäjässä. Usein laitteita lennätetään niin, ettei niitä nähdä joka hetki, jolloin yhteys katkeaa helposti.
Tällaisia määräyksiä suunnitellaan:
  • Miehittämättömän ilma-aluksen käyttöön ei Trafin luonnoksen mukaan vaadita lupaa, vaan ilmoitus riittää.
  • Miehittämättömällä ilma-aluksella tarkoitetaan ammattikäytössä olevaa lentävää laitetta, jota ohjataan maasta käsin kauko-ohjaimella.
  • Lennokista on kyse, jos laite on harrastekäytössä.
  • Molemmissa tapauksissa laitteesta ei saa aiheutua kenellekään vaaraa.
  • Lennokkeja ei saa lennättää väkijoukon yläpuolella.
  • Miehittämätöntä ilma-alusta tai lennokkia ei saa lennättää yli 500 metrin etäisyydellä lennättäjästä, ja maksimikorkeus on 150 metriä.
Lue lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti